The Sims

The sims är ett spel för datoer och flera andra enheter där spelaren kan bygga olika typer av hus och styra så kallade ”simmars” liv. Spelet är en typ av simulator där spelaren både får bygga hus, skapa figurer som ska bo i husen, namnge dem och möblera husen efter helt eget tycke. Detta spel har funnits på marknaden under flera år och släppts i flera versioner. Under 2017 släpptes en ny version av The Sims för mobiltelefon och denna version kommer troligen vara den mest realistiska simulatorn som finns tillgänglig för mobilt spel. I spelet kan spelaren bygga precis som denne vill, och också inreda trädgårdar. I vissa paket man kan köpa till spelet kommer också flera funktioner som exempelvis affärer, husdjur och årstider vilket gör att spelaren kan bygga ännu mer och få ännu mer realistiska inslag i sitt spel. Men vad mer kan man göra i spelet?

Bygga hela världar

Många som spelar The Sims bygger enstaka hus och spelar med enskilda, skapade, familjer. Sedan finns det också andra typer av spelare som bygger hela världar och imperier. En av dessa spelare har blivit inspirerad av Narcos och byggt upp en hel värld från denna TV-serie i spelet. Spelaren har laddat ner vissa tillbehör till spelet som har gjort det möjligt att odla och sälja droger i spelet för att få historien att bli så lik själva serien som möjligt. Spelaren har sedan skapat en hel familj som i tur och ordning ärver förmögenheter, byggnader och liknande allt eftersom karaktärerna går bort av olika anledningar. Spelaren har sedan filmat och fotograferat valda händelser i de skapade figurernas värld och lagt upp detta material på internet. Genom detta har flera fått upp ögonen för att man faktiskt kan göra bra och roliga serier i The Sims. Om man är tillräckligt intresserad kan man till och med bygga en värld med flera byggnader, figurer och andra kända saker som människor kan känna igen från verkliga livet.

Designa och bygga

När man spelar The Sims handlar mycket om att bygga och inreda hus. Om man inte fuskar har man bara ett visst belopp att designa och bygga huset för vilket gör att man som spelare får tänka efter en hel del gällande funktion och design. Vilket ska prioriteras? I vissa fall kan man bygga ett attefallshus, alltså litet hus som ändå har det man behöver. På så sätt har spelarens skapade figurer tak över huvudet och huset kan sedan byggas ut allt eftersom familjens ekonomi växer. Om man vill möblera om hemma eller ska flytta till en ny bostad kan man enkelt rita upp bostaden ungefärligt och sedan placera in sina möbler och saker efter hur man vill ha dem. På så sätt kan man snabbt se om möblerna får plats som man tänkt eller om man måste fundera ut något annat sätt att möblera på. Spelet kan alltså vara till hjälp även utanför datorns värld.