Spela datorspel på tv:n

Det råder ett ständigt ”krig” om vilken plattform som är bäst att spela på, PC eller konsol. Båda har sin för- respektive nackdelar. Spelkonsoler som Xbox och Playstation har sin enkelhet som ett av sina starkaste kort. Här behövs inget krångel med grafikkortsdrivrutiner eller märkliga felmeddelanden från Windows som dyker upp när man ska spela. Allt bara funkar.

Den stora nackdelen med spelkonsolerna är deras begränsade tekniska prestanda. Eftersom en konsolgeneration brukar vara under flera år hinner hårdvaran i spelkonsolerna bli föråldrad, eftersom teknikutvecklingen går raskt framåt. I en gaming-PC kan man enkelt byta ut komponenter som grafikkort, minnesmoduler och SSD-enheter allteftersom. Spel som släpps till både PC och konsol har dessutom så gott som alltid lite vassare grafik i PC-versionen.

Spela trådlöst

Att sitta och spela i en stol framför en liten datorskärm blir dock aldrig samma sak som kunna sitta tillbakalutad i tv-soffan med en handkontroll, vilket man gör när man spelar på konsol. Det finns dock ett sätt att få det bästa av två världar för den som spelar på PC. Till exempel kan man köpa en HDMI-kabel på fem meter hos teknikdelar.se för runt en hundralapp. Har man dator och tv i samma rum kan man då enkelt koppla in sin dator till tv:n och få mycket större bild. Skaffar man dessutom ett trådlöst tangentbord och mus kan man sitta tillbakalutad i soffan även när man spelar på sin PC.

Ett annat trätoämne mellan konsol- och PC-spelare är handkontroll vs. mus. I spel som Counter-Strike och andra snabba förstapersonsskjutare ger en mus definitivt snabbare och bättre precision än en handkontroll. I konsolspel har man ofta löst detta med auto-aim, vilket vissa klassar som fusk. I bilspel är dock handkontroll att föredra, framför att styra med tangentbord. Även detta går dock att få till PC då man kan använda sig av trådlösa handkontroller både från nuvarande och förra generationens Xbox och Playstation i många spel.