Game & Watch gör comeback

Under 1980-talet var Nintendos handhållna spelkonsol Game & Watch omåttligt populär. Den får sägas vara en föregångare till både Game Boy, Nintendo DS och Nintendos senaste bärbara spelkonsol Switch. Den stora skillnaden är dock att de senare konsolerna har utbytbara spel medan Game & Watch bara har ett enda inbyggt spel. Det beror till största delen på de tekniska begränsningarna i den LCD-skärmteknik som användes och som liknar den hos digitala klockor och termometrar mer än de bildskärmar vi är vana vid idag.

Nintendos maskot fyller 35 år

I samband med att Super Mario fyller 35 år i år släpper Nintendo den retrodoftande handhållna spelkonsolen Game & Watch: Super Mario Bros. Designen är mer eller mindre exakt som de gamla Game & Watch-spelen från 80-talet, men tekniken under skalet är betydligt modernare. Den nya konsolen har till att börja med färgskärm och det går att spela det klassiska Super Mario Bros. från NES samt Super Mario Bros.: The Lost Levels. Som en ytterligare retroflirt har Nintendo lagt in en version av Ball som var det allra första spelet som gavs ut på Game & Watch, år 1980.

Den 19 november 2020 börjar jubileumsutgåvan av Game & Watch säljas i Sverige. För den som gillar Nintendo, retrospel eller bara videospel i allmänhet har https://gameloot.se/ en hel del roliga prylar på temat som går att köpa redan idag. Bland annat Super Mario-muggar och mjukisdjur från spelen.

Populära i Sverige

De ursprungliga Game & Watch-spelen gavs ut mellan 1980 och 1991. Namnet Game & Watch fick de eftersom de även hade en inbyggd klocka med alarmfunktion. De var väldigt populära i Sverige och innehöll, förutom karaktärer från Nintendo själva, även tecknade figurer som Snobben, Karl-Alfred och Musse Pigg. Ett av de mest populära Game & Watch-spelen i Sverige var Donkey Kong Jr. från 1982.