Death Stranding – en unik spelupplevelse

Death Stranding är ett spel som släpptes exklusivt till Playstation 4 under november 2019. Att kalla det för ett unikt spel vore en underdrift. I någon mån är det ett spel som man älskar eller hatar. De som gör det sistnämnda kallar det hånfullt för en Fed-Ex-simulator. Fansen å sin sida hyllar spelet för att det till skillnad från normen inte är ett spel som bygger på våldsutövande.

Death Stranding handlar om att bygga upp en värld, att knyta nya kontaktvägar och rekonstruera det som varit raserat. Allt det stämmer in på hur det är att driva eget företag, men det har i alla fall det gemensamt att det handlar om att bygga upp någonting. Om du driver egen firma är du säkert bekant med svårigheten det ibland kan innebära att inte få betalt i tid för dina fakturor. I de lägena kan du använda dig av Capcitos tjänster. De erbjuder företagslån, belåning av fakturor samt möjligheten att sälja fakturor. Varför stå utan likvida medel om du inte måste?

Vanlig premiss – ovanligt utförande

I spelet antar du rollen av Sam Porter Bridges, spelad av Walking Dead-skådisen Norman Reedus. Han spelar en form av kurir vars jobb är att transportera fysiska ting (allt från mediciner till verktyg) mellan de städer som finns kvar i ett USA som raserats av en apokalyps.

Det låter förstås som en rätt vanlig premiss för ett TV-spel men det är ordentligt skruvat. Om du inte spelat Death Stranding kommer det som följer nu förmodligen att låta som beskrivningen av ett av tidernas tråkigaste TV-spel. Spelet går till stor del ut på att hålla balansen. Japp, du läste rätt. I Death Stranding spenderar du mycket tid med att försöka gå och springa upprätt. Det tarvar förstås en smärre förklaring. Sam Porter Bridges är ingen vanlig kurir, han är en av ett fåtal människor som kan röra sig någorlunda fritt i den spelvärld spelet utspelar sig i. Det finns en hel backstory om att vår fysiska värld korsats med de dödas värld och hemsöks av en regn som får saker att åldras och mycket annat som det inte finns plats att gå in på här. Hur som helst kan ett transportuppdrag innebära att vår huvudkaraktär måste bära många stora paket på en gång på ryggen. Det är förstås svårt att hålla balansen om man fraktar flera hundra kilo på ryggen till fots.

Även om det är en stor del av vad du spenderar tiden med i Death Stranding så är det långt ifrån allt. Spelets mekaniska underbyggnad är intressant. Ett av spelets mest tongivande system innebär att du ska bygga fraktvägar i terrängen, allt från stegar till hela broar, som gör det lättare att utföra transportuppdragen. Det mynnar ut i ett av det här spelets bästa funktioner. Via internet-uppkopplingen kan du dra nytta av infrastruktur som andra spelare byggt, och de av vad du byggt. Death Stranding går ut på att göra livet enklare både för dig själv och andra. Det är bra.