Shigeru Miyamoto

Har du någonsin hört talas om Shigeru Miyamoto? Namnet låter kanske inte särskilt bekant men du har med största sannolikhet stött på några av hans kreationer. Shigeru Miyamoto har nämligen varit med och skapat några av vår tids mest kända tv-spel. Vad sägs om speltitlar som Donkey Kong, Super Mario Bros. eller The Legend of Zelda? Shigerus egen historia började i den japanska staden Sonobe den 16 oktober 1952. Det var också där som han började utforska de närliggande områdena som senare skulle inspirera honom efter att han fått anställning på spelföretaget Nintendo.

Shigeru_Miyamoto_GDC_2007Donkey Kong och Super Mario föds

1977 lyckade Shigeru få jobb på Nintendo efter att en bekant hjälpt honom få en anställningsintervju. Han blev Nintendos första artist och företaget hade främst ägnat sig åt att sälja bland annat spelkort, det är annat än Skånska byggvaror och något som snabbt kom att förändras. Shigeru hjälpte bland annat till att framställa Nintendos första arkadspel, Sheriff, och var delaktig i deras andra titel Radar Scope. När försäljningen av Radar Scope misslyckades fick Nintendo ett överskott av spelet. Man bestämde sig för att omarbeta spelet och Shigeru fick förfrågan. Han föreställde sig en kärlekstriangel mellan en snickare, en gorilla och en vacker tjej. Han hämtade bland annat inspiration från Karl-Alfred och hans rivalitet med Brutus över Olivia. Shigeru har också nämnt Skönheten och Odjuret samt filmen King Kong som inspiration för sitt spel. Då spelet var tänkt att säljas i USA fick spelet amerikanska namn. Den hoppande superhjälten fick sitt namn Mario efter hyresvärden Mario Segale.

Super Mario och vidare succéer

Nintendos Donkey Kong blev en succé och gjorde att Shigeru blev anlitad till att arbeta med vidare projekt. Han spann bland annat vidare på karaktären Mario och gav honom en bror, Luigi. Även Donkey Kong fick uppföljare, bland annat Donkey Kong 2 och Donkey Kong Jr. När Nintendo släppte sin först konsol, Nintendo Entertainment System (NES), skapade Shigeru två av spelvärldens mest kända spel: Mario Bros. och The Legend of Zelda, en helt ny titel för företaget. Nintendo fortsätter vara populärt än idag och Shigeru har varit med och skapat många element i tv-spelvärldens historia som för evigt kommer vara kända som revolutioner. Han var exempelvis inblandad i framtagandet av Super Nintendos handkontroll och utvecklandet av L- och R-knapparna, numera standard i spelkontroller. Shigeru Miyamoto har också fortsatt att arbeta med sina välkända karaktärer och utvecklat välkända och älskade uppföljare som Mario Kart 64, Starfox och The Legend of Zelda: Ocarina of Time.