Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution är det tredje spelet i Deus Ex-serien. Det är utvecklat av Eidos Interactive i Montreal i Kanada, som dessutom är en av städerna som spelet utspelar sig i. Året är 2027 och man spelar som Adam Jensen, säkerhetschef på Sarif Industries, ett bioteknikföretag som specialiserat sig på att utveckla och tillverka cybernetiska proteser. Dessa kallas i spelet för ”augmentations” och bärare av dessa benämns oftast som ”augs”, till skillnad från ”naturals” som är omodifierade människor.

Tidigt i spelet attackeras dock Sarif Industries av en grupp som ogillar augmenteringar. I denna attack dödas Adam Jensens flickvän och Adam själv skadas allvarligt. Genom att använda sig av sin cybernetiska teknik lyckas dock Sarif Industries rädda livet på Adam, vilket gör att han blir en cyborg med tillgång till övermänskliga förmågor.

För att spelet ska bli roligare och mer utmanande låser man dock upp dessa förmågor en i taget under spelets gång. Det kan till exempel handla om att man kan hoppa högre, skjuta bättre, smyga tystare, få förbättringar i sina ögonimplantat, bättre skydd mot skjutvapen eller bli osynlig korta stunder.

Alternativa sätt att lösa problemen i spelet

Spelet är i grunden en förstapersonsskjutare men det har även lagts in en del rollspelselement, som ett inventarie och möjligheten att leva upp för att kunna uppgradera sina förmågor under spelets gång. Man får även själv välja hur man vill ta sig an olika uppdrag i spelet. Det finns ofta alternativa sätt att göra detta. Vill man inte springa rakt in i hetluften och panga loss på fienderna kan man helt enkelt smyga sig oupptäckt förbi dem, utan att döda dem om man så vill. Det blir mycket krypande i ventilationstrummor för dem som väljer denna väg.

Ett annat sätt är att man kan hacka kameror, dörrar, turrets och robotar i spelet. De två sistnämnda kan man antingen stänga av eller få dem att skjuta mot fienden istället för en själv, vilket gör att man sparar på sin egen ammunition. Har man uppgraderat sina cyborgarmar kan man dessutom lyfta tunga saker som turrets och därmed flytta dem till strategiska platser för bättre effekt.

Director’s Cut-versionen

Deus Ex: Human Revolution finns till både PC, Xbox 360, PS3 och Wii U. Eftersom spelet är från 2011 har det dock inget inbyggt stöd för att spelas med PS4-kontroll på PC, men det fungerar däremot med Xbox-kontroll. Det bör dock gå att komma runt genom att använda sig av Steam Input.

En lite dum sak, som genererade många klagomål från spelare världen över, är att när det är dags för bosstriderna kan man inte längre dra nytta av sina förmågor att hacka eller smyga, utan måste gå in i en mer traditionell eldstrid mot bossen. Detta åtgärdades dock av Eidos i Director’s Cut-versionen som släpptes 2013. Denna version har dessutom lite tillputsad grafik och inkluderar också DLC:t The Missing Link.