Ingen har väl undgått debatten om klimatförändringar och tärandet på jordens resurser. Den som spelar mycket datorspel kanske också har märkt av hur elpriserna skjuter i höjden, och att elföretagen måste köpa in el från kolkraftverk i Europa som ju inte är särskilt miljövänliga. Dessutom innehåller en dator en massa material och komponenter som förstås kräver mycket energi för att framställa, samt att de i sig är naturresurser i form av metaller och råolja.
Helt går det inte att undvika att använda sig av jordens resurser om man vill spela datorspel förstås. Men det finns ganska mycket man kan göra för att minska sin egen påverkan på miljön.
Se över elen
Dagens speldatorer är kraftfulla maskiner som drar mycket el. Dels är det själva datorn – processorer, fläktar, grafikkort och så vidare – och dels är det alla tillbehör såsom skärmar och högtalare. Ett sätt att få ner elräkningen är att välja ett elavtal från någon kampanj eftersom de oftast är billigare än vanliga avtal. Det bästa är förstås om elen kommer helt och hållet från förnybara källor, även om det inte alltid är möjligt.
Datorn ska förstås stängas av när den inte används. Skärmsläckaren gör inte särskilt stor skillnad utan är mest till för att inte slita ut skärmen i förtid. Strömsparläget är bra om man vill få igång datorn snabbt efter en kortare paus, men går inte att jämföra med att stänga av datorn helt under längre tid, som till exempel på natten. Tänk på att elektriska apparater drar lite el även när de är avstängda, så dra ur kontakten helt eller använd ett grenuttag med strömbrytare!
Välj rätt komponenter och tillbehör
För den som är lite mer insatt i datorbygge och komponenter kan det vara värt att jämföra olika delar ifall någon befintlig del behöver bytas ut, eller om man vill bygga sin egen rigg. Det skiljer ganska mycket på de mest energisnåla varianterna och de som drar mest ström. Det är lätt att tro att en komponent som drar mindre ström inte motsvarar den prestanda man som spelare förväntar sig, men enligt forskaren Evan Mills så är det i princip ingen skillnad mellan energislukarna och de mer sparsamma typerna.
Det finns ingen energimärkning för datorer och dess tillbehör av samma typ som det finns för tv-apparater, diskmaskiner och annan hemelektronik. Däremot går det även här att jaga de tangentbord, högtalare och hörlurar som drar minst energi ändå. Vad gäller datorskärmar så gäller samma sak som för tv-skärmar – ju större skärmen är, desto mer el krävs det för att ha den igång.
Nytillverkade prylar av återvunnet material blir mer och mer vanligt, även i hemelektronikens värld. Men det är inte alltid man behöver köpa 100% nytt heller. En dator som börjar bli lite trött kan man lätt pigga upp genom att byta ut en eller två komponenter. Precis som med mycket annat så kan det oftast vara mer energismart att köra slut på den gamla grejen innan man köper en ny, även om den gamla drar mer el per timme.