Super Mario Bros

Super Mario Bros är ett datorspel till Nintendo Entertainment System från 1985. Därmed tillhör Super Mario Bros de legendariska spelen. Det lanserades av Nintendo i Japan. Europa fick vänta till 1987. Spelet är en uppföljare till 1983 års Mario Bros

 

Det mest sålda spelet
Under mer än 20 år var spelet det mest sålda genom tiderna. Mer än 40 miljoner spelexemplar har sålts över hela världen.

 

Teknik
Super Mario Bros var nydanande spel då det är ett sidscrollande plattformsspel. Det medförde att spelvärlden kändes mer eller mindre oändlig. Det var en ny teknik som kom med spelkonsolen NES. Tidigare hade spelplanerna varit statiska. Figuren Mario kan hoppa och springa. På en del banor kan han simma.

 

Färdigheter
Mario förgör sina fiender vanligen genom att hoppa på dem. De fiender som är taggiga är farliga att hoppa på. Under spelets gång kan Mario hitta saker som gör honom starkare. Speciellt en magisk svamp gör honom till Super Mario, därav spelets namn. Då han blir Super Mario är han dubbelt så stor och då kan han också krossa tegelstenar. Då han finner en blomma kan han kasta eldbollar. En stjärna gör Mario oövervinnerlig för några sekunder. Stjärneffekten ger dock inget beskydd. Man kan som spelare lida speldöden genom att ramla ned i ett hål.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Spelet
Spelet bestod av hela 8 världar med 4 banor i var värld. En sensation på sin tid. Många spelare tillbringade timme efter timme med att hoppa över konstiga varelser i skal.

 

Karaktärerna
Förutom Super Mario förekommer följande karaktärer; Luigi, Peach, Toad, Bowser, Wario, Yoshi, Donkey Kong, Kammy Koopa  och Kamek. Den som önskar, kan skaffa sig en t-shirt med tryck med sin favorit som motiv.

 

På grund av spelets extrema popularitet, gjordes spelet även om till spelfilm 1993. I rollistan förekom bland andra Bob Hoskins i rollen som Mario och Dennis Hopper som Kung Bowser.