Myst

Myst är ett datorspel som kom ut för första gången år 1993 till Macintosh. Det utvecklades av Cyan Inc., och bakom spelets design och historia står två bröder, Robyn och Rand Miller. Året efter dess publicering konverterades spelet till Windows av Brøderbund. Myst har blivit ett av de mest framgångsrika datorspelen genom tiderna, och var fram tills att The Sims gick om det år 2002 det bäst säljande PC-spelet genom tiderna. Myst var också en av de drivande krafterna bakom utvecklandet av CD-ROM-formatet, som då fortfarande låg i sin linda. Spelet skulle också komma att påverka genren äventyrsspel stort.

Spelet börjar med att man som spelare öppnar den mystiska boken Myst, och faller in i dess värld. Man finner sig då på en ö, där man är helt ensam (tror man i alla fall till en början) och främmande. På ön finns en mängd pussel, gåtor och flera böcker, som leder till andra världar. Genom att lösa problemen i de olika världarna, med hjälp av ledtrådar lämnade här och där, och lista ut deras pussel, börjar man som spelare långsamt att förstå bakgrunden till böckernas mysterium och vilka deras tidigare ägare var. Spelet kan ha flera olika slut, beroende på vilken väg man väljer att följa som spelare.MystCover

Myst är ett äventyrsspel som upplevs i första person, där man tar sig fram och interagerar med sin omgivning genom att klicka på platser och föremål. Myst skiljer sig från många andra äventyrsspel (och spel generellt) i och med att spelet börjar utan någon bakgrundshistoria och utan något tydligt mål utsatt för spelaren. Han eller hon har därför inget annat val än att bara börja utforska, och upptäcka historien och målet efterhand.

Många fans till Myst blev nog begeistrade när de på tv- och datorspelsmässan E3 fick se trailern för det nya spelet The Witness, som på många sätt påminner om spelstilen och historien i Myst. E3 är den största sammankomsten för tv- och datorspelsfans och människor i branschen, och det är det viktigaste forumet för speltillverkade att presentera nyheter. Om du drömmer om att åka på E3, men inte har råd med en så omfattande resa och biljetter till själva mässan, kan det vara värt att ta ett lån för att förverkliga din dröm. Du kan ansöka om att låna pengar på advisa.